z morskich wód śródlądowych
z lasów, pól, roślin okopowych
trzody chlewnej i drobiu
jak ziemia jest piękna
kiedy rozkwita tak fizjograficzna
w swojej powierzchni użytkowej
ma funkcję bierną na grunty orne
łąki, pastwiska i sady owocowe
ziemia, jest czynnikiem niezastąpionym
żyzność gleby w nakładzie pracy
kształtuje naturalną jakość produktu
kształtuje nasze zdrowie w spożyciu
ekologia jest wszędzie tam, gdzie nie ma
żródła zkażeń jedynie świeżość i czystość
a to jest najbardziej skomplikowane...
*
( wczoraj pod Kaliszem
kupiłam jabłka ekologiczne
rumiane jak ogień
lśniące jak błyszczyk
cena niebywała pięć złotych
za kilogram
lecz nie oto chodzi
a oto że wszystko z wierzchu ładne
nawet worek jutowy
jedynie dużo jabłek zgniłych
które powinny iść do bydła
a nie konsumpcji ludzi
rolnicy jak ogrodnicy
powinni ze swobą współpracować
dla dobrej żywności
a nie przeplatanej
by tylko ją sprzedać)